Την ανεξέλεγκτη δυσοσμία έσπευσε να δικαιολογήσει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου, κ. Πρόδρομος Μανωλάκης, έπειτα από δηλώσεις στις οποίες προχώρησε, παρουσιάζοντας αναδρομικά τους λόγους που κατέστησαν το βιολογικό ως μείζον ζήτημα της πόλης. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως αυτοί προϋπήρχαν, και δεν υποχώρησαν ουδέποτε.
Ξεκινώντας, οι δυσλειτουργίες στον μηχανισμό του βιολογικού προϋπήρχαν, καταστώντας τον προβληματικό, και ενώ αυτές δεν μπόρεσαν να διορθωθούν το 2014 επί της Δημοτικής Αρχής Βουρνού, η ίδια οδηγήθηκε αποτελεσματικά να προβεί στην διεξαγωγή συγκεκριμένων μελετών. Το κύριο ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν να μετατραπεί ο καθαρισμός σε δευτεροβάθμιος, αναβαθμίζοντας τον κατά αυτό τον τρόπο για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η μετατροπή αυτή προέβλεπε επί της ουσίας, την υλοποίηση ενεργειών στις κτιριακές εγκαταστάσεις, και στην αντικατάσταση του εκάστοτε εξοπλισμού. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, οι μελέτες από την συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, κατέληξαν να ολοκληρωθούν 8 χρόνια αργότερα, το έτος 2022. Κατά την λήξη αυτών, το έργο δημοπρατήθηκε και έλαβε την πολυπόθητη σύμβαση αλλά και χρηματοδότηση, το επόμενο έτος 2023, αγγίζοντας το ύψος του κόστους των 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, τα κωλύματα δεν σταματούν εκεί, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Μανωλάκης, τόσο οι αυξημένες θερμοκρασίες, όσο και ορισμένες καθυστερήσεις στην παράδοση των μηχανικών εξοπλισμών, οδήγησαν στην διαιώνιση του προβλήματος του βιολογικού, ξεσηκώνοντας έτσι τις έντονες αντιδράσεις των δημοτών. Όπως παρατηρείται, το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού, δεν αποτελεί πρόσφατο γεγονός, αλλά χρόνιο, καθώς μονίμως παρουσιάζονται προβλήματα, τα οποία ως και τον τωρινό μήνα Ιούλιο, επιχειρούνται να επιλυθούν. Σε όλη αυτή την αναταραχή ο κ. Μανωλάκης, προσπαθώντας να επεξηγήσει το ιστορικό του προβλήματος, συνεχάρη το αρμόδιο συνεργείο για τις προσπάθειες που επιχειρεί, ενώ θέλησε να αποδώσει μήνυμα ελπίδας, για την όσο πιο ταχεία επίλυση γίνεται.